CENTER AKTIVNOSTI – SREBRNI DVOR

SPLOŠNO

Viri sofinanciranje: Evropski sklad za razvoj pode┼żelja

Status: Zaklju─Źen

Višina sredstev: 60.900,82 z DDV

Za─Źetek: 22.2.2018

Predviden zaklju─Źek: 22.5.2019

Kontaktni podatki: http://www.dso-metlika.si/center-aktivnosti-srebrni-dvor/

Lokacija: Kri┼żni┼íka komenda, Mestni trg 16, 8330 Metlika Pot do lokacije

Nosilec projekta: Dom starej┼íih ob─Źanov Metlika

Partnerji v projektu: Fakulteta za zdravstvene vede Novo Mesto, Jazon d.o.o. PE Metlika, Zavod Lintvern so.p.

OPIS AKTIVNOSTI V PROJEKTU: V prvi fazi projekta je potekala priprava in oprema prostorov za delovanje projekta, v drugi fazi pa izvajamo vsebinske aktivnosti usmerjene v izdelavo in testiranje dnevnega programa Centra aktivnosti ÔÇô Srebrni dvor preko medgeneracijskih delavnic in dru┼żabni┼ítva, vzpostavitve logistike za dostop uporabnikov, ponudbe Srebrnega telefona ter hkratne izdelave in testiranje novega turisti─Źnega programa: digitalana oziroma multivizijska in vodena predstavitev ┬╗Preteklost Komende┬ź. Aktivnosti so namenjene predvsem starej┼íim in invalidnim osebam iz Bele krajine.

Aktivnosti:

Srebrni telefon: individualni pogovori in nasveti po telefonu

Dru┼żabni┼ítva: vodeni skupinski pogovori, vodena skupinska rekreacija, dru┼żenje s prostovoljci, individualni pogovori, ustvarjalne aktivnosti

Delavnice: zdravstveno-vzgojne delavnice ┼ítudentov FZV, delavnice Kaj nas nau─Źijo turisti, Skupaj se u─Źimo, Kako smo se v─Źasih igrali

Prevoz uporabnikov:organiziran je brezpla─Źen prevoz uporabnikov od doma do srebrnega dvora in nazaj oz ─Źrnomaljske metloi┼íke in semi┼íke ob─Źine.

Vodeni turisti─Źni ogledi komende

Izdelava multivizijske produkcije Preteklost komende

CILJ: Cilj projekta je bogatiti raznolikost pode┼żelja in ohraniti kvaliteto ┼żivljenja za dolgoro─Źno korist vseh prebivalcev na pode┼żelju, z izvajanjem programov za o┼żivitev ve─Źnamenskih stavb skupnega pomena za medgeneracijsko dru┼żenje in ostalih prosto─Źasnih aktivnosti na pode┼żelju.

PRI─îAKOVANI REZULTATI: Rezultati projekta bodo trajnostni, saj se bo turisti─Źna ponudba tr┼żila po kon─Źani operaciji, programska vsebina pa bo postala kontinuirana dejavnost in s tem bogatila ┼żivljenje starej┼íih oseb in spodbujala medgeneracijsko sodelovanje.

Center aktivnosti- Srebrni dvor omogo─Źa aktivno vklju─Źitev uporabnikov, izbolj┼íal bo organiziranost in sodelovanje javnega, zasebnega in nevladnega sektorja, ter ob podpori partnerjev vodil tudi celovito tr┼żenje turisti─Źnega programa Srebrni dvor.

Kontakt

DSO Metlika: Anica Puhek, srebrnidvor@gmail.com, 07 30 63 157

Jazon d.o.o PE Metlika: Petra Props, petra.props@etri.si 01 28 09 905

PODATKI O FINANCIRANJU:

Projekt je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj pode┼żelja.

POVEZAVI:

Na podlagi Strategije lokalnega razvoja, ki poudarja pomen izkori┼í─Źenosti skupne infrastrukture ter o┼żivitev objektov z vklju─Źevanjem prebivalcev pode┼żelja, je kapaciteta objekta Komenda, ki je tudi ena najstarej┼íih stavb v Metliki, ponudila mo┼żnost za vzpostavitev delovanja Centra aktivnosti- Srebrni dvor, za oblikovanje in izvajanje novih programskih vsebin. Objekt Komenda se je uporabljal za skrb za onemogle in te┼żko bolne stare ljudi ┼że od leta 1764.Leta 2014 so stanovalci iz tega objekta preseljeni v novozgrajeno Dislocirano enoto.

Raziskava Starostnik in osamljenost(2013) ka┼że, da je problem osamljenosti v Beli krajini zelo pere─Ź, saj je ve─Ź kot 20% oseb na podro─Źju Bele krajine izrazilo velik ob─Źutek osamljenosti. Program vklju─Źuje starej┼íe prebivalce treh ob─Źin: Metlike, ─îrnomlja in Semi─Źa in z organizacijo prevoza omogo─Źa udele┼żbo starej┼íih na medgeneracijskih delavnicah in dru┼żabni┼ítvu, tudi tistim, ki sicer zaradi te┼żav s prevozom ali telesno prizadetostjo nimajo mo┼żnosti udele┼żbe na tovrstnih dogodkih. Da bi omogo─Źili pogovor z ljudmi, ki ne morejo oz. ne ┼żelijo priti v CA-Srebrni dvor, je vzpostavljen tudi Srebrni telefon.

Podjetje Jazon d.o.o PE Metlika bo izdelal turisti─Źni program z naslovom ┬╗Preteklost Komende┬ź, ki vklju─Źuje digitalno in vodeno predstavitev in bo v prostore Komende in dejavnosti Srebrnega dvora pritegnil tudi turiste.

Digitalna predstavitev: Ob─Źuti Belo krajino: Srebrni dvor skozi generacije in tradicijo

- slovenska verzija s podnapisi https://youtu.be/kKNzrDYDuCY

- angleška verzija s podnapisi: https://youtu.be/x6IohuKtyMA

- v znakovnem jeziku za gluhe in naglušne https://www.youtube.com/watch?v=WnHwQeT6XMg&t=41s v sodelovanju s TIPK TV

 LASDBK eu_kmetijski_sklad